Reina Sofia

Het belangrijkste museum voor moderne en hedendaagse kunst van Spanje is het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS). Na de uitbreiding van het museum in 2005 is het Reina Sofia ook één van de grootste kunstmusea voor moderne kunst ter wereld.

Een originele locatie

Het Reina Sofia, genoemd naar de Spaanse Koningin Sofia, is gevestigd in het voormalige achttiende-eeuwse Hospital de San Carlos, een ontwerp van architect Sabatini. Het werd in 1977 tot monument benoemd. Het museum werd geopend op 10 september 1992 en maakt deel uit van het zogenaamde Triángulo del Arte (kunstdriehoek) of Triángulo de Oro (de gouden driehoek), de andere ‘hoeken’ zijn het Museo del Prado en het Museo Thyssen-Bornemisza.

De collectie omvat vooral Spaanse kunst, je ziet er o.a. werken van Picasso, Dalí en Joan Miró. De permanente collectie omvat werken van schilders en beeldhouwers als Nonell, Anglada Camarasa, Iturrino, Zuloaga, Solana en María Blanchard, en andere vroeg 20 e -eeuwse Spaanse stukken. Het meest beroemde werk in het museum is Guernica van Pablo Picasso.

Toch vind je in het Reina Sofia ook werken van niet Spaanse kunstenaars zoals Georges Braque, Man Ray, Robert Delaunay, Yves Tanguy, Yves Klein, Mark Rothko, Henry Moore, Jacques Lipchitz, Nam June Paik, Lucio Fontana, Gerhard Richter, Jean Dubuffet en vele anderen en tevens een groot werk van Francis Bacon.
Beeldhouwwerken, zoals bijvoorbeeld van Hans Arp en Alexander Calder, zijn in de patio van het Museum.

Hoe kom je er?

Je kunt het museum bereiken met de bus, er zijn diverse stadsbussen die vlak bij het museum stoppen. Met de metro neem je lijn 1, station Atocha, of lijn 3, station Lavapiés. Je kunt zelfs met de trein komen en een stukje lopen van het Atocha-RENFE treinstation.

De algemene openingstijden zijn van maandag t/m zaterdag van 10.00 – 21.00 uur, zondag van 10.00 -14.30 uur. Dinsdag gesloten. Kijk voor de zekerheid nog even op de website van het museum, want soms zijn er verschillende openingstijden voor de verschillende onderdelen van het museum.

Entree

Een kaartje kost € 8,- maar op zondag, zaterdag van 14.30 -21.00 uur en maandag t/m vrijdag van 19.00 -21.00 uur is de entree gratis.