Museo del Prado

Kunstliefhebbers kunnen echt hun hart ophalen in Madrid, vooral in het wereldberoemde Museo del Prado. Dit museum wordt bestempeld als ‘s werelds belangrijkste kunstgalerie. Je vindt er werken van grootheden zoals Boticelli, Goya, Van Dyck, Velázquez, El Bosco, Rubens, Jeroen Bosch, Murillo, El Greco, Zurbarán, Ribera, Titian, Poussin en Durer, maar ook prachtige stukken van minder bekende kunstenaars.

Daarbij gaat het niet alleen om schilderijen en andere doeken, maar ook om Romeinse en Griekse sculpturen en andere kunstwerken. Een mooi voorbeeld is een kristallen vaas, bewerkt met edelstenen; het Tesoro del Delfín.

Schitterend gebouw

Niet alleen de kunststukken zijn een genot voor het oog, ook het gebouw zelf is de moeite waard om te zien. Carlos III gaf ooit Juan de Villanueva de opdracht het te ontwerpen. Pas vanaf 1819 is het huis in gebruik als galerie en biedt tevens ruimte aan een boekwinkel, souvenirwinkel, bibliotheek en café.

Verschillende routes

Door de enorme omvang van de collectie kan een bezoek aan het museum nogal overweldigend zijn. Het Prado heeft daarom verschillende routes uitgestippeld. Je kunt kiezen voor routes die 1, 2 of 3 uur lang duren en je kunt daardoor zelf bepalen hoeveel je wilt zien en welke stukken je niet wil missen.
Hoe kom je er?

Het Museo del Prado is gevestigd op de Paseo del Prado, s/n. Met het openbaar vervoer kun je kiezen voor de metro, dan pak je lijn 1 Atocha of lijn 2 Banco de España. Met buslijn 9, 10, 14, 19, 27, 34, 37 y 4 kun je er ook komen. Verder kun je uiteraard ook de taxi of een huurauto nemen.

Kaartjes kun je vooraf online reserveren op museo.nacional@prado.mcu.es . Je kunt uiteraard ook bellen (+31-913302900) of faxen (+34-913302856). De entreeprijs bedraagt €14,-. Het museum is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur en op zon- en feestdagen van 10.00 tot 19.00 uur. Op 1 januari, 1 mei en 25 december is het museum gesloten.