Gran Via

Als er één straat is in Madrid die je niet mag missen, dan is het wel de Gran Via; populair onder winkelaars en met diverse voorbeelden van vroege 20 e -eeuwse architectuur. Deze brede straat bruist van het leven en het is met diverse winkels en winkelketens van grote en kleine namen één van de belangrijkste winkelgebieden van Madrid. Daarnaast zijn er ook een flink aantal hotels en bioscopen. Kortom, er is hier genoeg te doen. Maar vergeet vooral ook niet eens door alle drukte, reclames en lichtjes heen te kijken naar de rijkelijk versierde panden die er staan.

Geschiedenis

Halverwege de 19 e eeuw besloot men in Madrid dat er een nieuwe verkeersader moest komen. Deze moest de calle de Alcalá en de Plaza de Espana met elkaar verbinden. Voor dat plan zouden er diverse gebouwen in het centrum afgebroken moeten worden. Maar enkele decennia na de eerste plannen, was de bouw nog steeds niet begonnen en in de media had men het al spottend over de “grote weg” ofwel de “Gran Via”. Uiteindelijk werden de definitieve plannen in 1904 goedgekeurd en startte de bouw een paar jaar later. Het project werd afgerond in 1929.
De nieuwe weg bood fantastische mogelijkheden voor architecten die hier de gelegenheid kregen om grote gebouwen te ontwerpen. Een mooi voorbeeld is het Edificio Metrópolis, ontworpen door het architectenkoppel Jules & Raymond Février. Iets verderop zie je het Edificio Grassy, een gebouw met een klein torentje uit 1917. Vervolgens kom je langs het gebouw van het Spaanse telecombedrijf; dit pand is (niet verassend) ontworpen door de Amerikaan Louis S. Weeks en met 88 meter voor velen een doorn in het oog.

Plaza del Callao en het Plaza de España

Het Plaza del Callao ligt halverwege de Gran Via en omvat maar liefst 6 bioscopen. Eén bioscoop, het Capitol, is gevestigd in een schitterend pand in Art Deco stijl. Aan het eind van de Gran Via kom je uit op het Plaza de España, met twee wolkenkrabbers uit de vijftiger jaren. Je kunt hier ook heerlijk tot rust komen in het park.