Plaza Mayor

Het sfeervolle Plaza Mayor is vandaag de dag de plaats waar de feesten en evenementen in Madrid vaak plaatsvinden. Het plein heeft een lange en woelige geschiedenis en is een bezoek zeker waard!

Het rechthoekige plein meet zo’n 130 bij 95 meter en wordt omring door een U-vormig gebouw met appartementen. Deze woningen hebben in totaal 237 balkons die op het plein uitkijken en die tijdens evenementen, zoals het stierenvechten, vaak verhuurd werden. Midden op het plein staat een ruiterbeeld van koning Filips III, ontworpen door Giambologna.

Geschiedenis

Natuurlijk gaat de geschiedenis van het plein nog veel verder terug, maar de oorsprong van het plein zoals het er nu uitziet, ligt in 1576. Filip I gaf in dat jaar de bekende architect Juan de Herrera de opdracht om een mooi ontwerp te maken voor de herinrichting van de buurt rondom het plein, dat toen nog Plaza del Arrabal heette. In 1560 kwam Juan de Herrera al met de eerste tekeningen, maar met de echte bouw werd pas tijdens het bewind van Filips III in 1617 begonnen. De koning gaf Juan Gomez de Mora de opdracht verder te gaan met het grootschalige project en de zo karakteristieke portieken zijn dan ook van zijn hand. Maar de architect die pas echt zijn stempel op het bouwwerk drukte, was Juan de Villanueva. Nadat een grote brand het plein en de gebouwen compleet verwoestte, moest hij namelijk het plein herbouwen.




Brand

Op het plein, dat toen nog als marktplaats fungeerde, is een aantal malen een grote brand uitgebroken. Deze branden duurden soms wel een paar dagen en kosten vele mensenlevens. Zo woedden er verwoestende branden in 1631, 1672 en 1790. Daarom werd er na de laatste brand besloten dat er geen markt meer gehouden mocht worden op het plein en het kreeg toen meer een functie als ontmoetingsplek.

Dat het ooit een marktplein was, is echter nog wel te zien; de straatnamen in de omgeving van het plein vinden hun oorsprong in het feit dat deze straten plaats boden aan bepaalde gilden. Zo heb je de Herradores (smeden), de Botoneros (knopenmakers), Latoneros (tinbewerkers) en de Bordadores (borduurders).

Je kunt het plein bereiken met de metro; lijn 1,2 en 3 Sol